Skip to main content

Compassionate Inquiry

Compassionate Inquiry (CI) is een psychotherapeutische benadering ontwikkeld door Dr. Gabor Maté en Sat Dharam Kaur. www.compassionateinquiry.com en www.Drgabormate.com

Het is Compassionate omdat het een zachte en voorzichtige benadering is waarin zelfcompassie de belangrijkste voorwaarde is om valse overtuigingen, emotionele pijn of schadelijk gedrag los te laten. Het is een Inquiry (=onderzoek) omdat het de onderliggende oorzaken onderzoekt.

Trauma tast ons zenuwstelsel aan. Het leidt tot verdedigend gedrag en onbewuste automatische reacties. Het belemmert ons vermogen om open en liefdevol te zijn en het maakt het moeilijk om aanwezig te zijn in het nu. Het weerhoudt ons dan ook om authentiek te zijn met intern ongemak en allerlei klachten als gevolg.

In een sessie kijken we naar de oorzaak van emoties zoals verdriet, boosheid en angst en naar mentale of fysieke aandoeningen in de wetenschap dat de meeste daarvan voortkomen uit trauma.

Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat trauma niet alleen gerelateerd is aan de grote bekende gebeurtenissen zoals overlijden, seksueel misbruik of ongelukken. Het kan veroorzaakt worden door iedere gebeurtenis (groot of klein) met als gevolg een verandering in een persoon.

Of zoals Dr. Maté het zegt: “trauma is niet wat je is overkomen, maar het is wat er in je is gebeurd/veranderd als gevolg van wat je is overkomen”.

Contact